En blogg om bedre beslutninger

Kan du svare på Spice Girls-spørsmålet?

Faksimile: Khrono.no.

Faksimile: Khrono.no.

Jeg ble kalt en ”Spice Girls-professor” da nettavisen Khrono.no omtalte lanseringen av denne bloggen. Det er et tilnavn jeg bærer med glede. Spice Girls-spørsmålet er det mest sentrale strategiske spørsmålet bak enhver beslutning: Hva er det du virkelig, virkelig vil?

 «So tell me what you want, what you really, really want».

Om du ønsker å ta bedre beslutninger, må du ta deg tid til å tenke gjennom dette både på jobben og i privatlivet før du bestemmer deg.

Skal jeg driste meg til å formulere en lov, så må det være følgende:

”Dersom du kan svare på hva du virkelig vil, er det mye mer sannsynlig at du får det til.”

Både som lærer, rådgiver og foredragsholder om forretningsstrategier har jeg brukt dette spørsmålet aktivt i mange år. ”Bare fortell oss hva vi skal gjøre!”, har jeg ofte fått som tilbakemelding fra toppledere i mediebransjen etter mine foredrag om utfordringene med å drive nye og gamle medier samtidig. Da svarer jeg alltid: – Om du kan svare på Spice Girls-spørsmålet, så skal vi helt sikkert finne noen gode alternativer sammen.

En næringslivsleder som delte Khrono-saken på Facebook skrev følgende i sin kommentar: ” …takk til Arne som lærte meg å sortere med sin Spice Girls-modell…”. En stortingsrepresentant skrev ”…du inspirerte meg til å bruke Spice Girls i egne presentasjoner, og gjør det fortsatt”. Slike tilbakemeldinger er varmer virkelig.

Dette spørsmålet vil bli en gjennomgangsmelodi i denne bloggen. Men før vi går videre, må vi nesten sette over til Spice Girls:

One thought on “Kan du svare på Spice Girls-spørsmålet?
 1. Trine-Lise Valle

  Et av de vanskeligste spørsmålene å svare på når det er på egne vegne!
  Som konsulent i Manpower kjørte jeg utrolig mange intervjuer, og et av spmålene jeg alltid spurte var: «Se bort i fra arb.erfaring og utdannelse – hvis du kunne velge fra øverste hylle og få drømmejobben – hva svarer du da?»
  Dette viste seg for de fleste å være et veldig vanskelig spmål å svare på!!
  For de fleste er dette meget vanskelig å svare på!
  Mitt svar er: Tilfreds