En blogg om bedre beslutninger

Hvem bestemmer hvilken sang som spilles på radio?

Jeg har lagt merke til at Wannabe med Spice Girls har blitt spilt på NRK P1 i det siste. Det bringer fram gode minner fra 90-tallet, så så er det ekstra gøy for meg, siden dette er sangen som formulerer bloggens hovedtema – selveste Spice Girls-spørsmålet.

Men siden låten ikke står på de offisielle spillelistene, burde den sannsynligvis ikke vært spilt. Det er nemlig ikke programlederne som skal bestemme hvilke sanger som spilles på radio. Nå de kommer på jobb, er det allerede laget en spilleliste som de skal avvikle. Jobben deres er å fylle tomrommet mellom sangene.

Måten spillelisten er satt sammen på kalles formatering, og er et virkemiddel for at vi både skal kjennes oss igjen når vi skrur på radioen, og for at vi skal lytte så lenge som mulig. For å unngå at vi skifter kanal eller skrur av, må radiokanalene sørge for at vi ikke opplever alt for mange overraskelser. Det tryggeste er å spille musikk som de vet at vi liker og som vi vet at vi har hørt før.

For å få til dette må de ha en kort A-liste med få sanger som går i tung rotasjon. Samtidig må de skape en illusjon av variasjon for å unngå at vi kjeder oss, og det gjør de ved å ha noen flere sanger som spilles sjeldnere.

I tillegg er det slik at menn gjerne hører på det som var listetopper da de var russ, mens kvinner gjerne vil føle seg oppdaterte ved å lytte til nyere musikk. Alt dette må musikksjefen ta hensyn til når en radiokanal programmeres. Men probleminnrammingen handler altså først og fremst om identifikasjon.

PS! Wannabe med Spice Girls er tidenes mest fengende låt, ifølge forskning fra Museum of Science and Industry i Manchester.