En blogg om bedre beslutninger

Bestem deg for å bli mer sjarmerende!

Samtale. (Foto: Dave Gilbert/Flickr)

Samtale. (Foto: Dave Gilbert/Flickr)

Vi kjenner alle frekke folk som kommer seg opp og fram, men vi foretrekker folk som er sjarmerende både på jobb og i fritiden. Forfatteren Jeff Hadden har formulert ti ting som karakteriserer en sjarmerende person. Her er min tolkning av noen tips vi alle kan strekke oss etter:

1. Vær villig til å vise litt sårbarhet.

Sjarmerende mennesker forsøker ikke å vinne en skrytekonkurranse med alle de møter. De prøver nesten aktivt å tape slike kamper, fordi de er selvsikre nok til å vise sine sårbare sider.

2. Vis at du er glad for å møte noen.

Ingen ting er mindre sjarmerende enn noen som scanner lokalet når du forsøker å snakke med dem. De som holder øyekontakt, smiler når jeg smiler, speiler mine følelser, nikker og responderer på det jeg har å si, er det veldig fint å møte.

3. Bygg bro i stedet for å skape konflikt.

Konfliktentreprenører og brobyggere er to mennesketyper vi finner både på vår egen arbeidsplass og i storpolitikken. Det er lett å velge motsatt standpunkt for å få i gang en diskusjon, men det er ikke alltid like sjarmerende med slike folk.

4. Ikke vær redd for å ta på noen.

Formidling av følelser som frykt, sinne, takknemlighet, sympati og kjærlighet kan forsterkes med mer enn femti prosent om de kombineres med berøring. Vil du gratulere noen, er et håndtrykk, en klapp på skulderen eller overarmen en fin måte å fysisk understreke at du er glad på deres vegne.

Men tafsing er bare trist, så det vil sjarmerende mennesker avstå fra.

5. Ikke vær redd for å dumme deg ut.

Tør du å prøve nye ting eller delta i en selskapslek vil folk le med deg og ikke av deg om du dummer deg ut. Folk som ikke er så selvhøytidelige blir mer og ikke mindre respektert.

6. Bli en mester i sosial Jiu Jitsu.

Noen er veldig flinke til å få oss til å snakke åpent om oss selv. De gjør det ved å stille åpne spørsmål. Jeg har møtt toppledere i store virksomheter som har denne evnen til å la meg føle meg som verdens viktigste person akkurat der og da. Det er imponerende. Og sjarmerende.

7. Bestå kelner-testen.

Hvordan behandler du kelneren når du spiser lunsj eller middag med noen? Sjarmerende mennesker behandler alle på samme måte – med respekt og vennlighet.

8. Lær deg navn.

Det er veldig sjarmerende når noen husker hva vi heter og små detaljer som vi snakket om forrige gang vi møttes, selv om det er veldig lenge siden. Det gjør at vi føler oss bedre, og vi liker den vi snakker med bedre.

9. Dropp name-dropping!

Sjarmerende mennesker kjenner mange kule folk, men snakker ikke om det på inn- og utpust. Det gjør dem mer sjarmerende.

10. La den andre snakke mest.

Slike folk gjør at du føler deg viktig. Fordi du er det.

Ha en sjarmerende helg!

Lesetips:

Haden, Jeff (2014). Transform: Dramatically Improve Your Career, Business, Relationships, and Life – One Simple Step At a Time. BlackBird Media.