Passer du til å være gründer?

Richard Branson (Foto: INMA/Jarle Naustvik).

Richard Branson (Foto: INMA/Jarle Naustvik).

Drive din egen virksomhet – er det det du virkelig vil? Richard Branson har formulert ti spørsmål for å finne ut om du passer til å være gründer.

1. Vil du fortelle alle at du er en gründer?

Gründere har sjelden tid til å fortelle hele verden at de er gründere. De er for opptatt med å jobbe til å bekymre seg for hvordan de blir oppfattet.

2. Jobber du fulltid for deg selv, eller ønsker du å gjøre det?

Du kan ikke være gründer på deltid. Om du skal lykkes som gründer må du være villig til å jobbe langt mer enn vanlig arbeidstid og være villig til å ta risiko. Om trygg jobb og regulert arbeidstid er viktig for deg, passer du ikke til å være gründer.

3. Hva er motivasjonen din for å starte egen bedrift?

Du er ikke en gründer hvis du etablerer egen bedrift bare for pengenes skyld. Alle trenger penger til livsopphold, og du kan tjene godt om du holder koken og jobber hardt. Men penger kan ikke være hovedmotivasjonen.

4. Hva er målet for din bedrift?

Gründere har vanligvis ikke ambisjoner om å bygge store selskaper. Richard Branson ville lage musikk og Steve Jobs ville lage datamaskiner. Og så ble det ganske stort etter hvert.

5. Er det frykten for å mislykkes som hindrer deg fra å sette nye ideer ut i livet?

Gründere er ikke redd for å mislykkes, men lærer av det og går videre. Mange har gått konkurs i jakten på sine drømmer. Det gjorde både Henry Ford og Walt Disney.

6. Bryr du deg om hva folk tenker om deg?

Du må altså ha tykk hud og høy toleranse for ubehag om du skal lykkes som gründer. Dersom risiko eller kritikk er noe som plager deg, bør du finne på noe annet å drive med.

7. Liker du å være i rampelyset?

Hvis du ikke er forberedt på å være forgrunnsfigur for selskapet fra tid til annen, kan det være bedre å jobbe for noen andre. Men det er ingen grunn til bekymring. Richard Branson var en sjenert dyslektiker som ikke fullførte videregående, men han kom seg over redselen for å snakke i forsamlinger. Det kan du også.

8. Må dine ansatte gjøre akkurat slik du bestemmer?

Hvis du er sjef som må bestemme alt, passer du ikke som gründer. Evner til å delegere og samarbeide er viktige egenskaper.

9. Tror du på deg selv og dine ideer?

Disruptive tenkere får idéer som ikke alle forstår helt med det samme. Derfor må de være sterke i troen på seg selv og stole på sine instinkter. I 1983 var Virgin Records viktigste inntektskilde for Richard Branson, og folka han jobbet sammen med mente han var totalt sinnssyk som ville starte et flyselskap. Hadde han hørt på dem, ville Virgin Atlantic Airways aldri kommet på vingene.

Uansett hvilken industri man ønsker å prøve seg i, kreves det en god porsjon gründerånd, sult, begjær, mot og noen David-egenskaper for å plukke opp en sprettert og konkurrere med bransjens etablerte Goliater.

10. Er du litt gal?

Dersom du ikke er det, bør du kanskje droppe tanken på å prøve deg som gründer. Det er mange givende og langt tryggere måter å tjene til livets opphold, men få er halvparten så moro.