Hva gjør du når noen får bank på bussen?

– Jeg har følt meg som en feiging, sa et vitne fra Holmlia-overfallet til Dagsrevyen.

– Jeg har følt meg som en feiging, sa et vitne fra Holmlia-overfallet til Dagsrevyen.

Du sitter på bussen og blir vitne til at en mann får bank av en guttegjeng. Hva vil du bestemme deg for å gjøre? NRK Dagsrevyen fortalte i går historien om mannen som fikk varige hjerneskader og ble ufør for livet etter en slik hendelse på Holmlia i Oslo. Ingen grep inn.

I slike situasjoner er det større sannsynlighet for at du får hjelp om det er én som ser på enn om det er 30. Dette handler om pulverisering av ansvar.

Åtte av ti mener det er riktig å gripe inn hvis vi ser noen blir utsatt for vold eller sjikane, viser en landsomfattende meningsmåling utført av NRK, men bare hver fjerde ville grepet inn fysisk. I Oslo er det enda færre.

Fire av ti svarer at det kommer an på situasjonen. Og situasjonen er altså den at jo flere som er vitner til det som skjer, jo mindre er sannsynligheten for at noen griper inn.

Hva ville du bestemt deg for å gjøre?

PS! Denne tilskuereffekten ble for første gang beskrevet i 1968 etter en analyse av etter et mord i New York der 38 vitner som hørte desperate skrik unnlot å varsle politiet. Jan Thoresen har skrevet litt om dette i sin bok Nettjournalistikk.

Lesetips:

Darley, John M. og Bibb Latané (1968). Bystander intervention in emergencies: Diffusion of responsibilityJournal of Personality and Social Psychology 8. s. 377–383.