En blogg om bedre beslutninger

Kategori: Strategi

Du vil ikke tro hvorfor Dagbladet ikke ville vinne

dagbladetno-smallDagbladet.no kunne på et tidspunkt utfordret VG.no om å bli det største norske nettstedet. Men det skulle vise seg at det ikke var det man virkelig ville.

I dag feirer Dagbladet.no 20 år, og i gårsdagens avis fortalte jeg denne historien fra min tid som avisens nettsjef (1997-2001):

«Mens VG var dobbelt så store som Dagbladet på papir, pustet vi storebror i nakken på nett. Jeg forsøkte å lufte tanken om å gjøre et rykk for ledelsen i avishuset uten å få særlig gehør. Det var opplest og vedtatt at Aftonbladets forbikjøring av Expressen i Sverige ikke var mulig å kopiere på denne siden av kjølen. Dagbladet var lykkelig med å dyrke sitt schizofrene forhold til markedet. Den endelig spikeren i kista kom under et lederseminar på danskebåten.

Etter en lang dag med møter tok jeg med meg ledelsen i Dagbladet :på nettet i danserestauranten. Det var ikke fritt for at de kule nettfolka følte seg noe ubekvemme blant dem som svingte seg til rytmer fra et bulgarsk danseorkester. Dermed kom sannhetens øyeblikk. Jeg pekte utover hele forsamlingen og sa: «Dersom vi skal gå forbi VG på nett, må alle disse folka elske oss». Det var siste ord som ble sagt om den saken.»

Strategisk tenking handler i korte trekk om (1) å vite hvor man er, (2) bestemme seg for hvor man vil (ved å svare på Spice Girls-spørsmålet), og så (3) identifisere hva som skal til for å komme seg fra der man er til dit man vil.

For noen av oss som utviklet Dagbladets nettsatsing var der fristende å drømme om å bli markedsleder, men for de fleste av oss var tanken på hva som måtte til for å komme dit ikke like attraktivt. VG er virkelig gode på å være mainstream, mens en slik posisjonering ikke ligger like nært verken Dagbladets merkevare eller identitenten til mange av de som jobber der.

Det er alltid lønnsomt å være markedsleder, og det gjelder særlig i digitale medier, der det ofte er slik at «the winner takes it all«. Tenk bare på Finn eller Google. For aktører som ikke kan eller vil ta vinnerposisjonen i breddemarkedet, blir det særlig viktig å finne noen delmarkeder de kan dominere – uten at markedslederen har lyst å kopiere.

Continue Reading

En viktig problemdefinisjon

Faksimile: Dagbladet 07.03.15.
Denne helga feirer Dagbladets nettavis 20 år. Dagbladet var en pioner i digitale medier, men å nesten være først på nett var langt fra det viktigste bidraget. Rundt årtusenskiftet ble det etablert et miljø i DB Medialab som lå helt i front internasjonalt. Et sentralt premiss for innovasjonsarbeidet var beslutningen om å ikke lage avis på nett.

Jeg ledet Dagbladet digitale satsing fra 1997 til 2001, og i dag skriver jeg litt om dette i avisens papirutgave.

Vi gjorde vårt beste for å dekonstruere hva Dagbladet var på papir, og deretter utvikle nye produkter og tjenester som leverte tilsvarende opplevelser basert på det samme verdigrunnlaget – nådeløst på de nye medienes premisser.

Dagbladet hadde skiftet slagord fra «alltid foran» til «sterke meninger». Oppdraget vårt var å være helt i front, men det var både sterke og ikke minst delte meninger internt. Nettmiljøets eget interne slagord ble «oppdatert og eksperimentell». Det skulle prege alt vi gjorde både journalistisk, teknologisk og kommersielt.

Ved å velge en slik problemdefinisjon for utviklingsarbeidet, tok vi beslutninger som førte til at Dagbladet stadig gikk sine egne veier i det digitale utviklingsarbidet. Vi lot oss inspirere av de beste i nettbransjen internsjonalt, men ignorerte hva andre aviser gjorde.

Mye av dette hadde ikke vært mulig å få til uten en bevisst satsing på å utvikle en innovativ kultur for entreprenørskap fri for sentimentale følelser for nyheter på papir. Vi ville ikke være en avis, og vi fikk lov til å tenke slik. Les mer i Dagbladet.

Continue Reading